A felmelegedés jó és hasznos

Időpont

2019. október 8., kedd, 19:00
 

Helyszín

Memo Budapest

1077 Budapest, Wesselényi u. 73.
 

Szervező(k) neve

Tasnádi György
 

Szervező(k) emailcíme

 

Jelleg

M

Az eseményre jelentkezni csak bejelentkezés után van lehetőség.

 
 

Kérjük, ha +1-es programra vendéget is hozol, akkor először magadat regisztráld be külön, és csak utána - szintén külön - a +1-et!

A jelentkezést a Saját adatlap tetején lévő Jelentkezések fülön lehet törölni, módosítani.

Leírás

Fügedi Ubul geokémikus, a néhai Magyar Állami Földtani Intézet tudományos főmunkatársa volt, pár éve nyugdíjas. Főbb szakterületei az agro-geokémia, az érckutatás, a geokémiai térképezés és a környezetvédelem (Ph.D. értekezését a gyöngyösoroszi környezetszennyezésről írta).

Az éghajlatváltozások geokémiai hatásait a 2000-es években, Magyarország geokémiai atlaszának összeállítása után kezdte el tanulmányozni. Ő is a nagy, komplex rendszerek vizsgálatával foglalkozik. A földi légkör és különösen az éghajlat rendkívül összetett rendszer; amelyben az egyes paraméterek között pozitív és negatív visszacsatolásos kapcsolatok is bőven előfordulhatnak. Szerencsére sok adatunk van a Föld múltjáról, és a múltbeli éghajlati eseményekből következtethetünk a most várhatókra. Felhívja a figyelmet arra, hogy ne essünk az átlagoló szemlélet csapdájába, mivel a változékonyság csökkentése, az éghajlati változások bármilyen irányú megállítása („befagyasztása”) önmagában fajok tömeges kipusztulását eredményezi.

Az előadásának végső következtetése sokak számára lesz meglepő, hiszen a rengeteg adat és ismeret együtteséből arra következtet, hogy az éghajlat jelenlegi melegedése jó és hasznos dolog. Ennek értelmezéséhez azt is definiálja, hogy mit is tekintünk jónak, illetve hasznosnak.

---------

A programra az első 150 jelentkező fér be, a többiek várólistára kerülnek.
De jelentkezz utána is bátran, mert az utolsó napokban néha 20-30 ember is lejelentkezik.

A Mensa-rendezvényen készült felvételek felhasználásáról itt olvashatsz.
Amennyiben jelentkeztél, de utána mégse jössz el – és nem is törlöd a regisztrációdat –, úgy a későbbiekben a programokra való jelentkezésedet korlátozhatjuk!